2010-02-18 09:47:03• hírek • Levegő munkacsoport

Égésgátlókkal a lángelmék ellen

A gyermekek védelmének környezetegészségügyi vonatkozásait kutatóintézet (CCCEH, Columbia Center for Children's Environmental Health) vizsgálatai szerint a magzati korban a szervezetbe kerülő PBDE égésgátló anyag hatással van a gyermekek idegrendszeri fejlődésére.

A háztartási cikkeket gyakran kezelik a hormonális hatású égésgátló vegyülettel. Az emberi szervezetbe a káros anyag egyrészt az élelmiszerek szennyeződéseként, másrészt az épületekben lévő porbelélegzése által jut be.

A vizsgálatok szerint azon egy és hat év közötti gyermekek, akiknek köldökzsinór-vérében magasabb volt a PBDE koncentrációja gyengébben teljesítették a szellemi és fizikai fejlettséget mérő teszteket. Különösen nagy volt az eltérés a négyéves gyermekeknél, ahol a leginkább érintett csoportban a szóbeli és az általános intelligenciahányados 5,5-8 ponttal volt alacsonyabb.

Infobox
h

A vizsgálatok során figyelembe vették az intelligenciát befolyásoló további tényezők (például az anya IQ-ja, életkora és dohányzásiszokásai; illetve az esetleges koraszülöttség és az anyatejes táplálás hossza) hatásait is.


h

A kutatócsoport vezetője szerint az eredmények összhangban állnak a korábbi állatkísérletek tapasztalataival. A kutatók szerint az észak-amerikai népesség szervezetében magasabb koncentrációban fordul elő az anyag, mint például az európai lakosságnál.

Az eredmények igazolják, hogy szükséges a mérgező anyagok szervezetbekerülésének megelőzése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: